Whats app

Wat is Whats app?

Whats app is een berichten platform op basis van een abonnement voor mobiele apparaten. De applicatie is ontworpen voor smartphones en maakt het mogelijk om via een internetverbinding met elkaar te communiceren. Daarnaast kan men foto’s opsturen, video, emoticons etc. De naam Whats app komt van de samentrekking Whats up. In het Engels betekent dit hoe is het of wat is er?

Geschiedenis Whats App

In 2009 werd Whats App uitgebracht voor de IPhone. Even later werd het platform toegankelijk voor elke besturingssysteem. De dienst is voor een nieuwe gebruiker de eerste jaar gratis. Het jaar daarop vraagt Whats App wel een vergoeding en dit ligt meestal tussen de 0,79 – 0,99 euro afhankelijk van het besturingssysteem.

Het platform telt ongeveer 500 miljoen actieve gebruikers en verwerkt ongeveer 31 miljard berichten per dag. Het is een software waar andere bedrijven slechter van worden. KPN en Vodafone merken dat veel klanten meer gebruik maken van Whats App dan sms’en. Hier verdienen telefoonproviders niet veel mee.

Groei

Brian Action en Jan Koum besloten in 2009 om een aantal ex collega’s te benaderen en ze om een gunst te vragen. Een gunst van maar liefst 250.000 dollar om te investeren in zijn eigen platform. De 5 werknemers hebben dit bedrag samen opgehoest. Na de investering in geld en tijd was het concept half af met bugs en fouten. Aan het einde van 2009 kwam What’s App officieel op de markt. De versie die de markt betrad eind 2009 was alleen voor de IPhone bedoeld. De Android versie was op dat moment niet beschikbaar. In het begin was het een gratis versie. Een paar maanden later kon je de App verkrijgen voor een klein bedrag in de App store.

Een paar maanden later had Whats App al een bereik van 200 miljoen actieve gebruikers. Er bleek geen einde aan te komen. De groei en bekendheid van het platform niet onopgemerkt. Facebook begon al snel interesse te tonen in het berichten communicatie platform. In 2014 werd het overgenomen door Facebook. Facebook heeft hier 19 miljard dollar voor betaald. Op de dag van vandaag telt het platform 500 miljoen gebruiker per maand. In 2017 verwacht Whats App een omzet te realiseren van 1 miljard.

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/WhatsApp

http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Acton

http://www.nu.nl/apps/3707404/whatsapp-in-opkomst-in-5-jaar-450-miljoen-gebruikers.html

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s